[wpcrl_login_form] [wpcrl_register_form]

СТУДЕНТСЬКА ВІЗА В ПОЛЬЩУ – ЩО? ДЕ? КОЛИ?

Процес оформлення польської візи не є важким і проблематичним якщо до всього добре підготуватися. Заздалегідь дізнатися нюанси цілого процесу, підготувати необхідні документи. Так давайте ж розберемося з усім детально!
Якщо ти став студентом польського університету, вступив на річний підготовчий мовний курс або ж став учнем школи, технікуму, ліцею – тобі необхідно отримати студентську візу в Польщу. А саме національну візу категорії D, яка дає право довгострокового перебування на території РП. Простими словами – на студентській візі ви можете цілий рік знаходиться в Польщі та необмежену кількість разів в’їжджати і виїжджати.

Відразу розвіємо всі питання ряду “Чи можу я поїхати навчатися по Шенгенській візі?”, “Зараз діє безвізовий режим – навіщо мені відкривати візу?”. Як безвізовий режим, так й шенген-віза – це варіант для тих, хто не планує перебувати на території РП довше ніж 90 днів на півроку, а цього точно не достатньо для отримання освіти. Коротко кажучи, “безвіз” і “шенген” – для цілей туристичних, гостьових та ділових; для навчання – довгострокова студентська віза.

Візу можна отримати в дипломатичних установах РП: в посольстві, в консульстві чи в візових центрах. Польща розмістила свої посольства в 91 країні світу. Наприклад в Україні діє 6 консульств: Київ, Львів, Луцьк, Вінниця, Харків, Одеса; крім того працює 17 візових центрів. У Білорусі налічується 3 консульства в Мінську, Бресті, Гродно і 7 візових центрів. Документи на отримання візи подаються в вашій країні за місцем прописки. Тому заздалегідь варто дізнатися до якого візового округу ви відноситесь.

Коли ж потрібно зайнятися процесом реєстрації та оформленням студентської візи? Після отримання офіційного документа про зарахування із навчального закладу і мінімум за 3 місяці до запланованої дати приїзду до РП. Тобто, якщо початок навчання 1 жовтня, то подаватися на візу можна не раніше 1 липня.

Лайфхак для тих, хто збирається отримати польську візу для навчання – це так звані “зелені коридори”. Вже багато років поспіль для студентів, учнів та тих, хто вступив на річні курси польської/англійської мови відкривають спеціальні віконця прийому документів без попереднього запису по живій черзі. Про дати відкриття даного коридору відстежується на офіційному сайті посольства або зателефонувавши на інфолінію, так як кожен рік дати трохи відрізняються. Важливо врахувати, дана опція доступна не в кожній країні.

Процес отримання студентської візи в Польщу 2018

Хоч весь процес оформлення польської національної візи здається дуже страшним, але насправді складається всього з 4 кроків:

  1. Реєстрація на подачу документів для отримання візи. На цьому етапі ви повинні зарезервувати для себе дату і час на подачу документів. У кожній країні цей процес виглядає трохи інакше, тому потрібно ознайомитися з інформацією на офіційному сайті Польського Консульства вашої країни або ж зателефонувати на інфолінію. Наприклад, щоб зареєструватися в Україні необхідно спочатку звернутися у відділення КредоБанку чи ІдеаБанку, сплатити візовий збір й протягом 3 робочих днів з вами зв’яжуться працівники консульства та запропонують вільні дати. Громадяни Білорусі і Казахстану можуть зарезервувати дату через он-лайн систему, колл-центр.
  2. Зібрати пакет необхідних документів. Це найскладніший етап, вам точно доведеться трохи побігати, щоб зібрати всі необхідні документи. Детально нижче в статті.
  3. Подати документи. Головне не спізнитися, з’явиться в призначений день і час з повним пакетом документів! Нагадуємо, подавати документи на студентську візу потрібно особисто, третя особа не може цього зробити; в разі неповнолітніх – обов’язкова присутність одного із батьків.
  4. Забрати закордонний паспорт з отриманою візою. Тепер можна збирати валізи і вирушати на навчання до Польщі!

Необхідні документи для отримання польської студентської візи

Варто дуже серйозно підійти до питання збору необхідних документів для відкриття національної візи, так як відсутність будь-якого документа, помилка в ньому – можуть ускладнити весь процес або навіть вплинути на отримання відмови, що однозначно попсує вам нерви. Щоб цього уникнути розглянемо детально перелік документів і звернемо особливу увагу на важливі нюанси!

    • Візова анкета. Правильно заповнений бланк – основа при отриманні студентської довгострокової візи! При заповненні важливо вписати всі дані без помилок, друкованими літерами в залежності від мови бланка – польськими, англійськими літерами або згідно латинської транслітерації. Не забудьте поставити дату і підпис (якщо вам немає 18 років, підписує один з батьків). Важливо, в 2018 доступний новий зразок візової анкети плюс подати заяву про обробку персональних даних.
    • Закордонний паспорт. Додатково надати копії всіх сторінок з візами і відмітками. Важливо, закордонний паспорт повинен бути актуальним та містити мінімум дві вільні сторінки. Крім того якщо у вас є інші закордонні паспорти (в тому числі ті, що закінчилися) слід надати їх копії або документ, котрий підтверджує здачу чи ануляцію.
    • Дві фотографії (одна – вклеюється до візової анкети). Фото повинно відповідати всім стандартам, інакше не приймуть. Основні вимоги до фото: актуальне, зроблене максимум пів року назад; стандартним розміром – 3,5 х 4,5 см; кольорове, контрастне, надруковане на якісному папері; обличчя повинна займати близько 80% фото; фон – білий; і звичайно ж, не можна фотографуватися в головному уборі (хіба що це передбачено релігією), сонцезахисних окулярах або будь-яких інших предметах, котрі прикривають обличчя; якщо носите окуляри – переконайтеся, що б лінзи не були затемнені і рамка не закривала очі.
    • Внутрішній паспорт/ID карта разом з випискою державного демографічного реєстру. Належить пред’явити оригінал та копії всіх сторінок з відмітками.
    • Поліс медичної страховки та квитанція про його оплату. До цього пункту потрібно поставитися дуже серйозно, так як консульства Польщі дуже вибагливі до пред’явлення заявником страховок. Перш за все, поліс повинен покривати всі дні запланованого перебування в РП, тобто якщо плануєте в’їзд наприклад 25 серпня 2018, значить і страховка повинна бути з цієї дати, в разі навчання терміном на рік часу – до 25 серпня 2019. Друге, всі персональні дані повинні бути правильними. Зона покриття полісу – вся Європа (Шенген)/весь світ, сума покриття – 30 тис. євро/особа, франшиза – не більше 150 євро. І звичайно, в страховці повинна бути вказана наступна інформація: «Страховий захист надається згідно «Рішення Ради ЄС 2004/17 / EG щодо медичного страхування подорожуючих за кордон». Ще важливий момент, страхувальником може бути тільки повнолітній, тому якщо вам ще немає 18, страхувальником повинен бути наприклад тато, мама або опікун, але сам поліс оформляється на вас. Порада – надійніше купувати страховку відразу при консульстві чи візовому центрі, так ви будете впевнені, що вона відповідає всім стандартам для отримання студентської візи!
    • Запрошення із навчального закладу. Важливо пред’явити документ в оригіналі з усіма підписами й мокрими печатками університету. У запрошенні повинні бути вказані всі ваші персональні дані (ім’я та прізвище, дата народження, серія і номер закордонного паспорта і ким виданий), а також на який термін вас прийняли на навчання, коли починається, на якій спеціальності та формі будете навчатися.
    • Квитанція про оплату першого семестру/року навчання – у випадку освыти на платній основі. Якщо ви вступили на безкоштовне за наявності Карти Поляка або на стипендіальну програму – ця інформація повинна бути вказана в офіційному запрошенні виданого університетом.
    • Якщо ви збираєтеся відвідувати підготовчі курси польської/англійської мови перед початком навчання, також необхідно надати оригінал запрошення і квитанцію про оплату.
    • Квитанції про сплату консульського та візового збору (в залежності від вимог в кожній країні-це обговоримо нижче).
    • Додаткові документи для неповнолітніх. І так, якщо вам ще немає 18 для отримання візи для навчання обов’язково слід надати наступні додаткові документи:
      1. Свідоцтва про народження плюс копія
      2. Копії внутрішніх паспортів та закордонного хоча б одного з батьків
      3. При вихованні дитини тільки мамою, татом/правним опікуном, необхідно надати документ, що підтверджує це.
      4. Нотаріально завірений дозвіл від батьків/офіційних опікунів на отримання візи і виїзд дитини за кордон. Важливо, даний дозвіл робиться в будь-якому випадку, навіть при спільній поїздці! Обов’язково документ повинен включати наступну інформацію: країни виїзду (Республіка Польща та інші країни Шенгенської угоди), чітко зазначений термін – можна зробити на рік або до закінчення 18 років. У разі, якщо дитина їде в супроводі осіб третіх – вказати її/його персональні дані плюс надати діючу візу та копію першої сторінки закордонного паспорта.

Як правило, надання вище перерахованих документів є достатньою для видачі студентської візи в Польщу, однак, при розгляді консулом документів й в обґрунтованих випадках вас можуть викликати на співбесіду або запросити додаткові документи.

Студентська віза в Польщу – вартість і терміни оформлення

Як показує практика термін отримання візи в Польщу займає від 5 до 10 робочих днів. Але на офіційних сайтах консульств є інформація, що час розгляду документів може тривати до 30 днів.
Вартість студентської візи:

  • Візовий збір. З 2017 року для українців, при подачі документів на візу категорії D, візовий збір становить 0 євро, для громадян всіх інших країн – 60 євро. Ця оплата за розгляд ваших документів.
  • Сервісний збір. Становить від 15 до 20 євро, відповідно від країни і оплачується в національній валюті. Дана оплата за послуги візового центру.
  • Додаткові оплати: поліс медичного страхування, фотографії, ксерокопії або наприклад за Кур’єрські послуги, смс оповіщення і тд.
Як продовжити польську студентську візу?

Продовження польської студентської візи – питання для студентів, які вже навчаються в університетах, школах, технікумах та ліцеях на другому, третьому і четвертому курсі. Теоретично немає такого поняття як продовження візи, вам просто потрібно відкрити нову. Приїхати в рідну країну, зробити все те саме, що й робили при відкритті візи в минулому році: зареєструватись, зібрати пакет документів і подати його в польське консульство. Єдина відмінність – надається не документ про зарахування до навчального закладу, а документ про те, що ви є активним студентом та переведені на 2 або 3 курс.

Більшість студентів на наступні навчальні роки вже не продовжують візу, а подають документи на оформлення Карти побиту (ПМЖ) на основі навчання. Карта робиться вже безпосередньо на території Польщі в певних державних організаціях, які займаються справами іноземців. Студент може отримати КП тривалістю від 15 місяців до 3 років. Іншими словами карта побиту – це документ-замінник візі, котрий дає право на легальне проживання в РП.

Відмова в отриманні студентської візи в Польщу
Отримання відмови в польській студентській візі – трапляється вкрай рідко. У порівнянні з іншими Європейськими країнами, Польща в цьому питанні вважається дуже лояльною. Якщо отримали відмову через брак якогось документа, помилки в ньому або в його достовірності, не турбуйтеся. Ви можете подати знову документи, усунувши причину відмови подати апеляцію на перегляд рішення. Якщо ж відмову вам дали в зв’язку з різного роду кримінальними причинами, обороноздатності, державної безпеки РП, візу – вам не відкриють. Тому, перед подачею документів варто все три рази перевірити, щоб уникнути відмови.

Робота по студентській візі
Так, віза на основі освіти дає повне право легально працювати в Польщі. До 2015 були певні обмеження, але починаючи з цього року студенти польських навчальних закладів денної форми навчання можуть працевлаштуватися, при цьому без всяких обмежень! Важливо відзначити, умови працевлаштування такі ж самі при наявності студентської візи чи карти побиту. Студентам заочної форми – трохи важче – вони повинні отримати дозвіл на роботу.

Віза в Польщу для батьків студентів
У зв’язку із введеним режимом без віз батьки українських абітурієнтів і студентів можуть сміливо приїжджати та супроводжувати дітей за правилами даної можливості. Тобто без потреби відкриття візи, за умови наявності біометричного паспорта й документів, що підтверджують мету поїздки.

Для батьків студентів інших країн або тих, у кого немає біометричного паспорта, для гостьових поїздок і супроводу дітей потрібно відкрити шенгенську візу категорії С. Даний тип візи передбачає не довгострокове перебування в РП – 90 днів на півроку. Підставою для отримання шенген візи є запрошення з навчального закладу для батьків, де буде навчатися/ вчиться дитина плюс документ про те що дитина прийнята/є активним студентом. Крім того слід надати документи, що підтверджують наявність необхідних коштів, а також підтверджують рід занять та зв’язки з рідною країною.

Сподіваємося, надана інформація була для вас максимально корисною, тепер ви знаєте як виглядає весь процес відкриття польської студентської візи й у вас не виникне проблем з її оформленням. Фірма ENTRANT sp. z o. o. надає повний пакет послуг по оформленню закордонних абітурієнтів на навчання до Польщі, включаючи супровід по цілому процесу отримання студентської візи і візи для батьків. З впевненістю можемо сказати – з нами весь процес оформлення візи пройде для вас максимально легко.

4.07.2018